Zo verlaag je je CPC van je Meta advertenties

Wanneer de CPC, de kosten per klik, van je Meta advertenties (Facebook en Instagram) hoog is, heeft het gevolgen voor de verdere resultaten uit je advertenties. Het is daarom belangrijk te kunnen analyseren wanneer de CPC hoog is op je advertenties en wat je kunt doen om deze te verlagen.

Wat is een goede CPC?

Om te analyseren of jouw kosten per klik hoog zijn, heb je een referentiekader nodig. Wanneer je al een tijd adverteert, heb je vaak wel een inzicht in wat voor jou goede gemiddelde scores zijn wat betreft de CPC.

Begin je net met adverteren? Dan kun je gebruikmaken van zogenoemde Benchmarks. Dit zijn gemiddelde waarden, gemeten over een groot aantal advertenties. De huidige Nederlandse Benchmark voor de CPC op Meta is €0.70.

Je zou dus grofweg kunnen zeggen dat wanneer je advertenties een CPC hebben van hoger dan 70 cent, dat je CPC hoog is.

Let wel dat dit de Benchmark voor Nederland is, gemeten over verschillende soorten campagnes. Per branche en soort campagne verschilt de maatstaaf of je CPC hoog te noemen is.

Zo zijn voor webshops gericht op consumenten de kosten per klik vaak lager (denk eerder aan €0.30) en voor bedrijven die zich richten op zakelijke klanten naar verhouding hoger. Wil je gericht weten of jouw CPC nu hoog of laag te noemen is? Als Member van de Community kijken we persoonlijk met je mee!

Verlaag de CPC door de doelgroep aan te passen

Een hoge kost per klik kan duiden op een (te) specifieke doelgroep instelling. Waar het enkele jaren geleden een slimme zet was om flink met interesses en demografische gegevens te spelen binnen de doelgroep instellingen, werkt dat nu vaak averechts.

Strenge doelgroep instellingen zorgen vaak voor een ‘kleine’ doelgroep, waardoor de kosten per 1000 weergaven (CPM) stijgt en daarmee vaak ook de kosten per klik. Er is minder ruimte voor Meta om je advertentie(weergaven) te optimaliseren en zodoende stijgen de kosten.

De oplossing is om AB tests uit te voeren met bredere doelgroepen die minder ‘eisen’ stellen, of probeer eens de Advantage+ doelgroep instellingen uit. De CPC zal hierdoor dalen.

Naast een te specifieke doelgroep, kan je doelgroep (of boodschap, hierover later meer) ook te vaag zijn. In onderstaande voorbeelden kan ook jouw CPC hoger uitvallen:

  1. Je boodschap of product sluit niet aan bij de gekozen doelgroep (niet relevant)
  2. Je doelgroep is te breed en je advertentie onduidelijk.

De oplossing voor bovenstaande twee scenario’s is te vinden in het verbeteren van je advertenties:

Verbeter je advertenties

Je advertenties zijn onderhevig aan een bulk aan concurrentie: van andere adverteerders, organische posts, andere kanalen, telefoonmeldingen vanuit WhatsApp of mail en ga zo maar door. Je neemt het dus niet alleen op tegen andere adverteerders op het platform, maar ook tegen tal van andere afleidingen.

Zorg daarom voor een advertentie die in één seconde de aandacht pakt van de juiste personen die jij wilt bereiken. 

Doe dit met een prikkelende of zeer herkenbare koptekst, vraagstelling of beeld. Iets waardoor jouw potentiële klant denkt ‘hey wacht eens even’ en blijft hangen bij jouw advertentie. 

Denk aan herkenbare ‘problemen’ die je met jouw bedrijf oplost (oververmoeidheid, hoofdpijn, geluidsoverlast) herkenbare scenario’s (paraplu vergeten, filerijden, koffiecupjes op, als een nummer behandeld worden) of iets wat gevoelens oproept (familie, dieren, verdriet, blijdschap) en haak hierop in. 

Advertentie voorbeeld
Advertentie voorbeeld Coolblue
Advertentie voorbeeld Loop

Gebruik een duidelijke Call to Action

Nu je de aandacht van je doelgroep te pakken hebt met een goede advertentie en inhaker, is het belangrijk ze duidelijk te begeleiden naar jouw doel: doorklikken naar de website. 

Het klinkt logisch en dat men dat als vanzelf zal doen, maar het wel of niet gebruiken van een Call To Action maakt een groot verschil! Zorg daarom dat je altijd een duidelijke CTA in de tekst of koptekst vermeld en gebruik een advertentie met een knop erin. Voorbeelden:

  • Ontdek meer op [site]
  • Lees verder op [site]
  • Shop nu op [site]
  • Bekijk alle [product]  op
  • Klik hier voor meer informatie

 

Andere scenario’s

Soms komt het voor dat de kosten per klik hoger uitvallen, maar je conversie wel erg goed is. Bijvoorbeeld wanneer je een retargeting campagne inzet. In dat geval is het een logisch gevolg dat de CPC hoger is. Reken je het terug, dan valt je ROAS (Return on Ad Spend) alsnog hoog uit en kun je concluderen dat je advertenties goed presteren. Omdat iedere campagne en advertentie anders is, is het belangrijk je eigen resultaten te analyseren aan de hand van jouw huidige markt en eerdere prestaties en op basis daarvan de gewenste optimalisaties door te voeren. Heb je behoefte aan hulp bij het optimaliseren en verbeteren van jouw advertenties? Bekijk wat Xvertising Academy voor jou kan betekenen!
campagne optimalisatie checklist

Claim de ultieme campagne optimalisatie checklist - gratis

En ga direct aan de slag. Handig en printbaar document.

XA | Nieuwsbrief toestemming

Gelukt! De checklist is naar je onderweg